Παρά τις ελλείψεις, οι λιμενικοί έπραξαν το καθήκον τους

Έντονη κριτική ασκήθηκε για τη στάση της πολιτείας

Ο πολλαπλός ρόλος του Έλληνα λιμενικού που κλήθηκε να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της προσφυγικής κρίσης και η συμβολή του στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας, την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό τεστάρουν τις αντοχές των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος, είναι αυτό που αναδείχθηκε , κατά την επίσημη έναρξη του 18ου Συνεδρίου που διοργάνωσε η πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων προσωπικού Λιμενικού Σώματος στη Ρόδο, παρουσία και του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα ο οποίος έγινε αποδέκτης κριτικής.

imageΣτην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου “Mitsis Grand Hotel”, όπου διεξήχθη το Συνέδριο, το οποίο ολοκληρώθηκε  στις 15/05/2016 παρευρέθηκαν, εκτός από τον Υπουργό, ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Περιφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Αρχηγός του Λ.Σ., Αντιναύαρχος, Σταμάτης Ράπτης και ο Α’ Υπαρχηγός, Αντιναύαρχος, Θεόδωρος Κλιάρης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόρης Γερακαράκος όπως και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας πυροσβεστικών υπαλλήλων, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών της περιοχής μας όπως και συνδικαλιστών των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

Τις εργασίες του Συνεδρίου «άνοιξε» ο Πρόεδρος της Ένωσης των λιμενικών της Δωδεκανήσου κ. Στάθης Σαμαράς ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό το οποίο συνεχίζει να υφίσταται και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν δέχονται να υπάρχουν όροι «ευρηματικοί» για να μην έρχονται στελέχη να υπηρετούν στα Δωδεκάνησα. Αναφορά έκανε, επίσης, στο ασφαλιστικό και το μισθολογικό των λιμενικών λέγοντας ότι είναι οι τελευταίοι που μιλάνε για χρήματα αλλά το επάγγελμα του ένστολου δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ δύσκολο και επικίνδυνο.

imageΜίλησε, ακόμη, για το ρόλο του Λ.Σ. στην περιοχή, ο οποίος είναι πολύπλευρος και απαραίτητος ενώ εξέφρασε την τιμή και τη συγκίνησή του που εκπροσωπεί τέτοια στελέχη.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θανάσης Τσατσούλης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Συνέδριό τους διεξάγεται για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα, όχι μόνο για λόγους συμβολικούς αλλά και επειδή τα στελέχη εδώ είναι ένας από τους λίγους λόγους που η χώρα μας ακούγεται θετικά στο εξωτερικό. Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στις διασώσεις εν πλω που έχουν γίνει από τους λιμενικούς και μετρούν τις 105 χιλιάδες και είπε: «Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε μνημεία πεσόντων και οι μόνοι που η Ελληνική πολιτεία δεν θεσμοθετεί επίδομα. Ως πότε θα ζητάμε από τον Έλληνα ένστολο να βάζει πλάτη»;

Είπε, ακόμη, ότι επανειλημμένα, έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους στον κ. Δρίτσα και με χαρά διαπίστωσαν ότι, μετά από χρόνια, ένας Υπουργός τις ενσωματώνει σε νομοσχέδιο. Δυστυχώς, όμως, λόγω αβλεψίας τα χρήματα μπλοκαρίστηκαν και πολλοί συνάδελφοί τους δεν μπορούν να πάρουν επίδομα.

Ο Υπουργός Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Υπουργός, μίλησε αρκετά για τη μακρά ιστορία του Λιμενικού Σώματος και στάθηκε ιδιαίτερα στις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις που ανέδειξαν την ικανότητά του στην έρευνα και τη διάσωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κατά τη διαδικασία αυτή «δεν έχασε ούτε έναν άνθρωπο». Όπως είπε, η χώρα μας έχει τον έλεγχο του Αιγαίου στην έρευνα-διάσωση κυρίως επειδή οι λιμενικοί μας είναι πιο ικανοί από άλλους. Μάλιστα, εκείνο που τόνισε ο κ. Δρίτσας είναι ότι, οι λιμενικοί μας, με τη δράση τους αυτή, επιτελούν και το πατριωτικό τους καθήκον αφού προστατεύουν πολύ λεπτά και ευαίσθητα ζητήματα, όπως η εθνική μας κυριαρχία. Μάλιστα, η δράση τους αυτή συνετέλεσε, όπως είπε, στο ν’ ανοίξει μία περίοδος νέας, μεγάλης καταξίωσης του Λ.Σ.

Αναφορά έκανε και στο θέμα των μεταθέσεων των λιμενικών λέγοντας ότι, αυτό το Σώμα που βρίσκεται σ’ αυτό το επίπεδο καταξίωσης, δεν μπορεί να μαστίζεται από αντιπαραθέσεις και αναφέρθηκε στη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής μεταθέσεων. «Πρέπει να ενωθούμε», τόνισε και διεμήνυσε ότι δεν συμμετέχουν σε καμία επιλεκτική στάση και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να διχάσει. Μάλιστα, είπε ακόμη ότι, τις μεταθέσεις, πρέπει να τις κάνει το Αρχηγείο και όχι ο Υπουργός.

image

Χαιρετισμοί και κριτική

Κατά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των φορέων, εξήραν τη δράση και την προσφορά του Λ.Σ., με πρώτο τον Περιφερειάρχη ο οποίος έθεσε εξ αρχής το ζήτημα της υποστελέχωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα περίμενε κανείς ότι η περιφέρεια με τα 105 λιμάνια θα είχε προσωπικό, ωστόσο βλέπουμε να στελεχώνονται οι ηπειρωτικές περιοχές.

Ο κ. Χατζημάρκος περιέγραψε τη συνεργασία με το Λ.Σ. τον τελευταίο χρόνο λόγω του προσφυγικού προβλήματος, λέγοντας ότι το 2015 ήρθαν πιο κοντά και δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανος γι’ αυτό που πέτυχαν ακριβώς λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας τους. «Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτεία, επιτέλους, θ’ αρχίσει να μαζεύει τις παθογένειες», είπε καταλήγοντας, κάνοντας γνωστό ότι τα τοπικά ζητήματα θα τα εξέταζαν στη συνάντηση που είχαν αργότερα με τον Υπουργό.

Από την πλευρά του, ο κ. Γάκης, αφού συνεχάρη τα στελέχη του Λ.Σ. για τη δράση τους όλο αυτό το διάστημα, ευχήθηκε μέσα από την κρίση να δημιουργηθεί κάτι περισσότερο υγιές που να αντέχει στο χρόνο.

Ο κ. Σαντορινιός απευθύνθηκε στον Υπουργό λέγοντας ότι είναι εγνωσμένη η έλλειψη προσωπικού στα Δωδεκάνησα και, πέρα από τις μεταθέσεις, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα όπως αυξημένη μοριοδότηση και επίδομα παραμεθορίου. Τόνισε, ακόμη, ότι θα πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει σε αναβάθμιση του εξοπλισμού του Λ.Σ. καθώς και των κτιρίων.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, στη συνέχεια, η τοποθέτηση του κ. Κονσολα ο οποίος αφού έκανε λόγο για «το δικό μας Υπουργείο» που είναι το Ναυτιλίας, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Φαρμακονησίου θυμίζοντας την κριτική που δέχθηκαν στελέχη του Λ.Σ. αλλά και ότι ήταν ο πρώτος που τους στήριξε ενώ χαιρέτισε τη στάση του Υπουργού όταν αναγνώρισε τη δική του πρόταση στη Βουλή για τη ρήτρα νησιωτικότητας. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησε προβλήματα με τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, είπε στη συνέχεια ο βουλευτής: «Κύριε Υπουργέ περίμενα από αυτό το βήμα ν’ αναγνωρίσετε την υποστελέχωση που υπάρχει σε όλα τα Λιμεναρχεία της Δωδεκανήσου. Περίμενα από αυτό το βήμα να αναγνωρίσετε ότι, κυριολεκτικά νυχθημερόν, οι άνδρες εξαντλητικά δουλεύουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις βάρδιες, στις υπηρεσίες, στις ανάγκες γιατί το Λ.Σ. έχει εθνική αποστολή, μας ενώνει. Θέλω να πιστεύω ότι αναγνωρίζουμε όλοι ότι ο Υπουργός κληρονομεί προβλήματα από το παρελθόν, θέλω όμως να ξεχάσω την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προεκλογικά, και από αυτή τη θέση στο 19ο Συνέδριο-θα είμαστε εδώ-να υλοποιήσουν αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί. Εμείς θα είμαστε κριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση».

Μάλιστα, είπε ότι ο Υπουργός μπορεί να δείξει καλή θέληση πηγαίνοντας στο Υπουργείο δίνοντας ένα από τα δύο σκάφη, που το Λιμενικό θα δώσει χορηγία, στη Δωδεκάνησο. «Δεν διανοούμαι σήμερα να παίρνει απόφαση το Υπουργείο να δίνει σκάφος από ένα λιμενικό σώμα της Σύμης σε άλλο νησί επειδή δεν μπορούμε να το επισκευάσουμε λόγω των συγκυριών», είπε, ακόμη, και ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται θα δουν τα κίνητρα που θεσμοθετεί η κυβέρνηση για να μπορέσει κάποιος να έρθει στα Δωδεκάνησα.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και εκείνος στην έλλειψη μέσων και σκαφών στο Λ.Σ. που αποτελεί διαχρονικό θέμα. Δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής γιατί οι βουλευτές έθιξαν θέματα που ανέφεραν οι συνδικαλιστές και είπε ότι δεν είναι σημερινά. Όπως είπε, η γεωπολιτική θέση της Δωδεκανήσου ειδικά απαιτούσε, απαιτεί και θα χρειαστεί στο μέλλον ιδιαίτερη στήριξη. Για τις μεταθέσεις είπε ότι έχουν ζητήσει σε πάρα πολλούς τομείς τη μοριοδότηση τοπικών προσλήψεων αφού και να έρθουν στην περιοχή μας στελέχη δημοσίων υπηρεσιών φεύγουν ενώ αν βρεθεί ένα modus Vivendi δεν θα χρειαστούν οι παρεμβάσεις. Κλείνοντας εξήρε και εκείνος την αυτοθυσία των λιμενικών και τους απένειμε συμβολική πλακέτα ενώ αργότερα θα είχε συνάντηση με τον Υπουργό. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αρχηγό του Λ.Σ. και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων ενώ, στο τέλος, έγιναν βραβεύσεις σε πληρώματα πλωτών και Λιμεναρχείων που διακρίθηκαν στην έρευνα και διάσωση.image

rodiaki.gr