ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ellis Island η Λέσβος καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια!!!

imageΟπου φύγει φύγει οι τουρίστες από το νησί, πάνω από 65% η μείωση των αφίξεων

Το νησί Έλις (Ellis Island), στ’ ανοιχτά του Μανχάταν, υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου.

Αυτό τον ρόλο διεκδικεί άθελά της η Λέσβος καθώς η κρατική ανεπάρκεια έχει μετατρέψει το νησί σε κολαστήριο για κατοίκους και πρόσφυγες. Οσοι από τους ντόπιους ζούνε στην Μόρια σκέφτονται σοβαρά να πάρουν τις οικογένειές τους και να φύγουν από το νησί, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες τους. Αλλωστε τι νόημα έχει να πληρώνεις ENΦΙΑ σε μια παριοχή που είναι πλέον αφιλόξενη για σένα και την οικογένειά σου; Στο μεταξύ νέα καραβάνια προσφύγων αρχίζουν να καταφθάνουν από τα τουρκικά παράλια όπως μεταδίσδει το lesvosnews.

Tο πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι του Μολύβου, αντίκρισαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος, να μεταφέρει 60 μετανάστες οι οποίοι είχαν νωρίτερα συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα μας χωρίς τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι κάτοικοι του Μολύβου, εμφανώς οργισμένοι και αγανακτισμένοι από τη γενική πτώση του τουρισμού, η οποία αγγίζει το 60% και την αποδίδουν στο μεταναστευτικό πρόβλημα, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι – ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες – και φώναζαν να απομακρυνθούν οι μετανάστες εδώ και τώρα, διότι οι λίγοι τουρίστες που τους έχουν απομείνει θα εξαφανιστούν κι αυτοί.

Πράγματι πολλοί από τους ξένους τουρίστες, στη θέα των μεταναστών, σήκωναν τις φωτογραφικές τους μηχανές και τα κινητά τους και απαθανάτιζαν το μοναδικό θέαμα !!!

Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν ιδιαίτερα οργισμένοι με συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία όπως καταγγέλουν μεταφέρει τους μετανάστες στην περιοχή τους.

Την άμεση λύση έδωσε το Λιμενικό Σώμα που φρόντισε ώστε οι μετανάστες να μεταφερθούν άμεσα στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας.

Οι ξενοδόχοι της Λέσβου ζητούν απεγνωσμένα από τους αρμόδιους υπουργούς αναστροφή του δυσμενούς κλίματος για τον τουρισμό του νησιού.

Διαβάστε τη δραματική τους επιστολή προς την κυβέρνηση:

«Κύριοι Υπουργοί,

΄Υστερα απ’ τη μεγάλη πρωτόγνωρη, δίχως προηγούμενο μείωση της τουριστικής Κίνησης στη Λέσβο, το ύψος της οποίας έφθασε το Μάιο του 2016 στο 64,98% (με την αντίστοιχη του Απριλίου στο – 57%), με προορισμούς του νησιού ν’ αγγίζουν ή ακόμα και να ξεπερνούν το… 80%, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για:

1.’ Αμεση και πλήρη στελέχωση των Δ/νσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Δήμων της, με υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό κι έμπειρο προσωπικό στα πεδία του Marketing και Management και σε περίπτωση αδυναμίας στελέχωσής τους (για τους γνωστούς λόγους), συνεργασία τους μ’ εξειδικευμένη εταιρεία (εταιρείες) ή εξωτερικούς συνεργάτες στους προαναφερθέντες τομείς και

2.Θεσμοθέτηση του ρόλου του Destination Management / Task Force, καταξιωμένου θεσμού στις ανταγωνίστριές μας Χώρες, ανά Περιφερειακή Ενότητα (νησί), κυρίως λόγω της εδαφικής μας ασυνέχειας κι όχι μόνο………

3.1. Είμαστε πεπεισμένοι, όπως άλλωστε καταδεικνύεται κι απ’ τη διεθνή εμπειρία, ότι το όποιο κόστος των παραπάνω θα ΄ναι πολύ μικρότερο της πολύ μεγαλύτερης και άμεσης ωφέλειας (απ’ την τόνωση της τουριστικής κίνησης, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, ενίσχυσης εισοδήματος / κατανάλωσης, άμβλυνση ανεργίας, εισροές πόρων στα Δημόσια κι Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά.) στον ακριτικό νησιωτικό μας προορισμό, καθώς και σ’ όλους τους άλλους της Περιφέρειάς μας, που επλήγησαν απ’ το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, περισσότερο από κάθε άλλον Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό προορισμό.

3.2. Η δρομολόγηση των ανωτέρω, πέραν όλων των άλλων, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση / βελτίωση / επίλυση πολύχρονων προβλημάτων / στρεβλώσεων / παθογενειών, που αφορούν σε εκλογίκευση Θεσμικών Πλαισίων, Αναπτυξιακά Προγράμματα, εξορθολογισμό πάσης φύσεως επιβαρύνσεων (φόρους, εισφορές, χαράτσια) Υποδομές (γενικές / ειδικές εναλλακτικών μορφών), άμβλυνση ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, Αδειοδοτήσεις, Δημόσια Διοίκηση / Δημόσιο Λογιστικό, ταχεία απόδοση Δικαιοσύνης, εξυγίανση Αγοράς, ΑΕΠ / Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Νησιωτικότητα / Ισοδύναμα κι άλλα ων ουκ έστιν αριθμός !

3.3. Υστερόγραφα υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε μια διανυκτέρευση αντιστοιχούν περίπου 5 kg ιχθυογεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα Κατανάλωση κι 1,5 ημερομίσθια Απασχόληση.

4.1. Τέλος, εκτιμούμε ότι μέχρι την υλοποίηση των προαναφερθεισών προτάσεων, οι όποιες συσκέψεις, συναντήσεις, διαβουλεύσεις κ.ά. δε θα ‘χουν τα αντίστοιχα των προσπαθειών, πόρων και δράσεών μας προσδοκώμενα κι επιδιωκόμενα θετικά αποτελέσματα, που και η μέχρι σήμερα εμπειρία μας, περίτρανα επιβεβαιώνει.

4.2. Δυστυχώς ερασιτεχνισμοί, αποσπασματικές, ασυντόνιστες πρωτοβουλίες /ενέργειες του παρελθόντος, δίχως σχέδιο, προαξιολόγηση, στοχοθεσία, follow up και προπάντων δίχως το know how στη σημερινή παγκοσμιοπιημένη Οικονομία, σε έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιτύχουν, όπως άλλωστε προηγούμενα ή και πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν.

5. Παρακαλούμε για τις δικές σας παραπέρα άμεσες ενέργειες, βέβαιοι ότι η πρωτοβουλία σας, θα χωρίσει στους Ευαίσθητους Προορισμούς μας, το χρόνο στα δυο, πριν και μετά απ’ αυτήν.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ

Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ

Στους 57.141 οι πρόσφυγες

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη νεότερη καταγραφή, το πρωί της Κυριακής 12 Ιουνίου 2016 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα έφτασε τους 57.141. Με βάση αυτά τα στοιχεία, καταγράφηκαν 212 νέες αφίξεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου παραμένουν 8.430 άτομα.


imagekourdistoportocali.com