Δρομολογούνται εξελίξεις στην Ε.Ε. για τους στρατούς και τα σώματα ασφαλείας των κρατών μελών .

imageΔιπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες είπε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την ιδέα δημιουργίας των κοινών ενόπλων δυνάμεων της ΕΕ.

Ήδη το Συμβούλιο έδωσε το δικό του «πράσινο φως» στην πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (European Border and Coast Guard – EBCG), του διαδόχου του Frontex που σκοπό θα έχει να ενισχύσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να αποτρέψει ένα χάος ανάλογο αυτού που έλαβε χώρα εξαιτίας των μαζικών ροών προσφύγων του περασμένου έτους.

Εκτός των άλλων όπως αναφέρεται στη σελίδα (http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/securing-eu-borders/fact-sheets/docs/a_european_border_and_coast_guard_el.pdf) όταν   εντοπίζονται ελλείψεις, ο οργανισμός θα έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει από τα κράτη μέλη τη λήψη έγκαιρων διορθωτικών μέτρων. Σε επείγουσες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και κατά τις οποίες δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις, ο οργανισμός θα είναι σε θέση να παρέμβει για να διασφαλίσει ότι θα αναληφθεί δράση επί τόπου, ακόμη και απουσία αίτησης για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ή ακόμα κι αν το εν λόγω κράτος μέλος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης παρέμβασης.

Επίσης το μόνιμο προσωπικό του οργανισμού θα υπερδιπλασιαστεί και ο οργανισμός θα έχει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να προμηθεύεται τον εξοπλισμό του και να τον αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή σε επιχειρήσεις στα σύνορα. Στη διάθεση του οργανισμού θα τεθεί εφεδρεία συνοριοφυλάκων ταχείας ανάπτυξης και απόθεμα τεχνικού εξοπλισμού — συνεπώς δεν θα υπάρξει ξανά έλλειψη προσωπικού ή εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις του οργανισμού.

Αυτό που μένει και πρέπει να εστιάσουμε  είναι ποιος ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας  κάθε κράτους μέλους  και κατα πόσο η δημιουργία των ανωτέρω δυνάμεων θα συνδυαστεί με την δυνατότητα των στελεχών να συμμετέχουν σε αυτές  καθώς ειναι πλέον γνωστό σε όλους οτι οι υπηρετούντες στην Ελλάδα με παράδειγμα τους υπηρετούντες Λιμενικούς  στα νησιά που παρουσιάζουν αυξημένη μεταναστευτική ροή, να  αμοιβονται κατα πολύ λιγότερο  σε σχέση με τους συναδέλφους τους απο την frontex κάνοντας ακριβώς την ίδια δουλειά και έχοντας ίδιες αποστολές να εκτελέσουν . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θεωρούν οι περισσότεροι οτι αδικούνται αλλά και να δημιουργούνται  στο προσωπικό  δεύτερες σκέψεις κατά πόσο είναι δυνατόν να ενταχθούν  στο συγκεκριμένο σώμα/τα  και με ποια κριτήρια,  αφού πιστεύουν  στην πλειοψηφία τους   ότι και καλύτερα θα αμοίβονται και καλύτερες συνθήκες εργασίας θα έχουν. Όλα αυτά μένει να απαντηθούν στην πράξη.

Νέες ιδέες … Άλλες εποχές…

Αρθρο : Χρηστέα Κυριακου Επικελευστή Λ.Σ. Αντιπρόεδρου Ε.Π.Λ.Σ.Νοτίου Πελλοπονήσου