Προτάσεις για την βελτίωση συνθηκών εργασίας στα Πλωτά Σκάφη του ΛΣ, παραθέτει ο Ανθυποπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Σαραντίδη

Προτάσεις που θα συντελούσαν στην βελτίωση συνθηκών εργασίας όλων των Λιμενικών που υπηρετούν στα Πλωτά Σκάφη του ΛΣ, παραθέτει ο Ανθυποπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Σαραντίδης και ταμίας της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, ενόψει της αλλαγής  του κανονισμού λειτουργίας πλωτών.

Αναλυτικά ο αναφέρει τα εξής: ​ Μετά από εμπειρία ως μηχανικός (ΔΜΓ) 15 και πλέον ετών σε Ν/Γ-ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ-ABEKING καθώς και αποσπάσεων σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο, στην μεγάλη έξαρση του μεταναστευτικού, εν όψει της επικείμενης αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας πλωτών 04/07 δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω κάποιες προτάσεις που θα συντελούσαν στην βελτίωση συνθηκών εργασίας όλων των “πλωτατζήδων:

Α)Πληρώματα τουλάχιστον διπλά και ιδιαίτερα σε ειδικότητες ΔΠΓ-ΔΜΓ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα σκάφη ολόκληρης της Ανατολικής Κρήτης υπάρχουν μόνο μονά πληρώματα σε 24ωρη επιφυλακή, καθώς και ένας μόνο μηχανικός. Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους ΔΜΓ, υπάρχει δυσκολία ακόμα και για την χορήγηση αδείας αφού πρέπει να αντικατασταθούν με άλλο προσοντούχο, όσο για ρεπό; όσα μπορέσεις να κολλήσεις στην άδεια.

Β)Κίνητρα στους συναδέλφους ώστε να επανδρώνουν τα πλωτά, είτε αυτά είναι οικονομικά, όπως η αύξηση του ποσού των πλευσίμων, είτε θεσμικά όπως διπλά χρόνια ή έστω κάποια άλλη ευεργετική διάταξη μιας και οι ώρες εργασίας-επιφυλακής(stand by) όλων των πληρωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια δεν μπορούν να υπολογιστούν με κανένα κανονισμό ωραρίου

Γ)Χορήγηση ιματισμού στα πληρώματα μιας και η <<αλμύρα τρώει>> γρηγορότερα τις στολές.

Δ)Υλικοτεχνική υποστήριξη και συντήρηση των σκαφών στο χρόνο που προβλέπεται . Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι, όσοι υπηρετούμε στα πλωτά γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά λειτουργούμε σαν οικογένεια και το φιλότιμο περισσεύει, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια επιβαινόντων, σκάφους και της διαρκής επιχειρησιακής ετοιμότητας των πλωτών σε οποιαδήποτε αποστολή μας ζητηθεί.